Taban fiyat yoksa kanunun anlamı yok!

Taban fiyat yoksa kanunun anlamı yok!

Büyük Birlik Partisi Rize Merkez İlçe Başkanı Abdulkadir Usta, çay kanunu tasarısında taban fiyatın yer almadığını ileri sürerek, “Taban fiyatın olmadığı kanun tasarısını çıkarmanın hiçbir manası yok” dedi Büyük Birlik Partisi Rize Merkez İlçe Başkanı Abdulkadir Usta, çay kanunu tasarısında 38 maddeye yer verilmesine rağmen, taban fiyata yer verilmemesine tepki gösterdi. 

Taban fiyatın yer almadığı kanunun çıkmasının hiçbir anlam ifade etmeyeceğini ileri süren Başkan Usta, “Çay sezonu öncesi, çay üreticimiz yıllardır dört gözle çıkmasını beklediği, 38 maddesi ile Bakanlığa gönderilen kanun tasarısına, bir satırlık cümle olan ‘Taban fiyatın altında yaş çay satın alınamaz’ maddesi maalesef ki konulmadı. 

Taban fiyatın olmadığı bir kanun tasarısını çıkarmanın hiçbir manası yok. Zaten bunu yapmak isteselerdi, yürürlükte olan yasada ilave ek madde önergesi ile bu yapılabilirdi. ‘Çay kanunu üniversite de, top bakanlıkta, top orda burada’ diye haber yapıldı durdu. Sezon öncesi çay üreticimiz 12 ila 14 Bin TL yükselen gübre fiyatlarını kara kara düşünürken, bir darbede taban fiyatın olmaması ile özel sektörün bu yıl çayı %50 ye varan düşük fiyatlarda alması söz konusu.” ifadelerini kullandı.

 RİZE VEKİLLERİNE TEPKİ GÖSTERDİ 

 Rize vekillerinin yıllardır sorunu çözüme kavuşturmamasına da tepki gösteren Başkan Usta, “Rize'miz de seçip meclise yolladığımız vekillerimiz neden sektörün bu sorunlarını 20 yıldır çözmezler? Neden halkımızın sesi olmazlar? Yetki sizde güç sizde, çoğunluk sizdeyken bu suskunluğunuz neden?” eleştirilerinde bulundu. 

 ÇAY SEZONU BU YIL DA ZOR GEÇECEK 

 Bir dizi talepte bulunan Usta, “BBP olarak daima vatandaşımızın sesi olacağız, çay sezonu bu yıl zor geçeceğini görmekteyiz. ÇAYKUR sezon öncesi birçok fabrikada kapasite artırımına gitmelidir. Gübre fiyatlarına şimdiden müdahale edilmesi lazım, çiftçimize gübre desteği de verilmeli, olmazsa olmazımız taban fiyat uygulaması derhal tasarıya konulmalı. 

Konulmama nedeni olarak ta, taban fiyatın serbest piyasa ekonomisine ve dünya ticaret sistemine aykırıdır bahanesini üretiyorlar. Oysa devletimiz birçok konuda taban ve tavan fiyatları belirliyor. Asgari ücretten, enerji, doğalgaz, köprü ücretleri, yakıt vs. belirlenmesinde bu yapılıyor ama iş çay üreticimize ve çiftçimize geldi mi yok olmaz. 

Ayrıca bunun yerini başka bir madde arayışları da beyhude, yok Fadime hala özel sektörü mahkemeye verebilecek. Taban fiyat yerine baz fiyat vs. gibi uygulamalar çay üreticimizin bu mağduriyetini gidermez. Rize'miz de gelin bir olalım. Birlik olalım, hep birlikte tüm sektörün sorunlarını çözüme kavuşturacak tasarıyı, sezon öncesi mecliste yasalaştıralım.” diye konuştu.
Daha yeni Daha eski