Artvin Milletvekili , Çaykur’ da Çalışan Mevsimlik İşçilerin Sesi Oldu

Artvin Milletvekili , Çaykur’ da Çalışan Mevsimlik İşçilerin Sesi Oldu


Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ÇAYKUR’un mevsimlik işçilerini bir kez daha meclis gündemine taşıdı!

Çaykur Bünyesinde Mevsimlik işçi statüsünde çalışan yaklaşık 9000 kişinin yaşadığı mağduriyetlerin tespit edilerek, taleplerinin detaylıca incelenmesi ve çözüm önerilerinin ivedilikle hayata geçirilmesi amacıyla hazırlamış olduğu Meclis Araştırma Önergesini TBMM Başkanlığına sunan Bayraktutan: " Daha önce sayısız kez Meclis Kürsüsünden dile getirdiğimiz, kanun teklifleri, yazılı soru önergeleri verdiğimiz bu konu büyük önem arz etmektedir. 

Çaykur’un yıl içinde 4-6 ay çalıştırdığı mevsimlik işçilerin özlük ve sosyal hakları ile ilgili iyileştirme çalışmaları başlatılmalıdır. Mevsimlik işçilere işsizlik ödeneği verilmesi hususunda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Ayrıca Çaykur Bünyesinde Mevsimlik işçi statüsünde çalışan yaklaşık 9000 kişinin kadroya geçmeleri hususundaki taleplerinin karşılanması ve yaşadıkları diğer sorunların tespit edilerek çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.  

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Çaykur’un yıl içinde 4-6 ay çalıştırdığı mevsimlik işçilerin özlük ve sosyal hakları başta olmak üzere tüm sorunlarının tespit edilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi adına gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılabilmesi amacıyla Anayasa’nın 98, İç tüzüğün 104 ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını arz ederim. Saygılarımla.

Av. Uğur BAYRAKTUTAN 

Artvin Milletvekili 

Doğu Karadeniz Bölgesinde Artvin, Giresun, Trabzon ve Rize illerinde bulunan Çaykur fabrikalarında çalışan yaklaşık 9000 Mevsimlik İşçi bulunmaktadır. 

Çaykur Bünyesindeki Mevsimlik işçilerin yıl içinde çayın verimlilik durumuna göre çalışma süreleri en az 120, en çok 179 gündür. Mevsimlik işçiler; yılın 179’ncu gününde kadro vermemek adına işten çıkarılır. 

İşten çıkarılan işçilerin sigorta ödemeleri de kesilir. Hiçbir işveren geçici eleman almak istemediği için, kalan aylarda sigortalı olarak herhangi bir işte de çalışamamaktadırlar. 

Ayrıca bu kısıtlı imkanlar dahilinde çalışan işçilere hak ettikleri maaşın, ödenmesi gereken tarihten 15 - 20 gün geç verildiği iddia edilmektedir. 

Ülkemiz genelindeki ekonomik sıkıntılar da göz önüne alındığında; özlük, sosyal ve ekonomik hakları Mevsimlik işçilerin mağduriyetlerini bir kat daha arttırmaktadır. Ayrıca mevsimlik işçilerden işsizlik sigortasının kesildiği ancak işsizlik ödeneğinin de verilmediği iddia edilmektedir. 

Çaykur’un yıl içinde 4-6 ay çalıştırdığı mevsimlik işçilerin özlük ve sosyal hakları ile ilgili iyileştirme çalışmaları başlatılmalıdır. Mevsimlik işçilere işsizlik ödeneği verilmesi hususunda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Ayrıca Çaykur Bünyesinde Mevsimlik işçi statüsünde çalışan yaklaşık 9000 kişinin KADROYA geçmeleri hususundaki taleplerinin karşılanması ve yaşadıkları diğer sorunların tespit edilerek çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. 

Yukarıda belirtilen hususlar ışığında, Çaykur Bünyesinde Mevsimlik işçi statüsünde çalışan yaklaşık 9000 kişinin yaşadığı mağduriyetlerin tespit edilerek, taleplerinin detaylıca incelenmesi ve çözüm önerilerinin ivedilikle hayata geçirilmesi amacıyla Anayasa’nın 98, İç tüzüğün 104 ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını arz ederim. 

Saygılarımla.

Av. Uğur BAYRAKTUTAN 

Artvin Milletvekili

Daha yeni Daha eski