ÇAYKUR ‘Çaykopit’ Hazırlığı Yapıyor

ÇAYKUR ‘Çaykopit’ Hazırlığı Yapıyor

 


ÇAYKUR çay atıkları ile topraksız tarım için hazırlık yapıyor. Hindistan cevizi lifleri ile yapılarak ‘kokopit’ olarak isimlendirilen ürünün çay atıkları ile yapılanına ‘Çaykopit’ adı verilecek.

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü  çay atıklarının geri dönüşümünü sağlamak için alternatif yöntemler uygulamaya devam ediyor. ÇAYKUR’da şuanda çay atıklarından topraksız tarım için bir çalışma sürdürülüyor. Yurt dışında Hindistan cevizi liflerinden kapılarak kokopit adı verilen ürün Hindistan cevizi kabuklarının doğrudan kullanımının yanında işlenip, sıkıştırıldıktan sonra farklı boyutlarda bloklar halinde kullanılıyor. Toprak yerine kullanılan kokopit, çok yüksek su tutma yeteneği sayesinde bitki köklerinin beslenmesinde ve havalanmasında önemli katkı sağlıyor. Bu fikirden yola çıkılarak çay atıkları üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda ‘Çaykopit’ elde edildi. İlk etapta küçük bahçe uygulamaları yapılan ve olumlu sonuçlar alınan ‘Çaykopit’in etkinliği ile ilgili araştırma ve denemeler sürüyor.

‘ÇAYKOPİT İLE ÇAY ATIKLARI VERİMLİ BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLMİŞ OLACAK’

Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim çay atıklarının geri dönüşümü için çalıştıklarını ifade ederek “Yurtdışında kokopit olarak anılan bizim de ‘Çaykopit” dediğimiz ürünle çay atıklarından topraksız tarım için bir çalışma içerisindeyiz. Çay atıkları gübre olduğu zaman herkes bahçesine kullanıyordur. Muhakkak fasulyede oluyor, biberde, salatalık, her şeyde deniyor ve iyi sonuçlar alınıyor zaten. Topraksız tarım şeklinde ‘Çaykopit’ gibi bir şey yapılırsa atıkları verimli bir şekilde değerlendirmiş olacağız. Bu yıl arkadaşlarımızın ‘Çaykopit’ denedikleri sebzelerden verimli sonuçlar alındı. Ürünü geliştirme ve deneme çalışmalarımız sürüyor” dedi.



Kaynak: Arzu ERBAŞ

Daha yeni Daha eski